تحریم چیست؟
تحریمها جریمههایی هستند که از سوی یک کشور، برای جلوگیری از رفتار خشونتآمیز یا قانونشکنی کشوری دیگر علیه آن اعمال میشوند. تحریمها، پس از جنگ، جزو سختترین اعمالی است که میتواند علیه یک کشور صورت بگیرد.
چه تحریمهایی علیه روسیه وضع شده است؟
نفت و گاز
ایالات متحده، واردات نفت و گاز روسیه را به کلی ممنوع کرده و بریتانیا نیز تا پایان سال ۲۰۲۲ نفت روسی را از بازار خود حذف خواهد کرد. :جو بایدن» گفته که تحریمهای آمریکا «شریان اصلی اقتصاد روسیه» هذف گرفتهاند. اتحادیه اروپا که یکچهارم نفت و ۴۰درصد از گاز خود را از روسیه میخرد، میگوید که تا پیش از سال ۲۰۳۰، اروپا را از «انرژی روسی» مستقل کرده و فرآوردههای دیگری را جایگزین آن میکند. آلمان نیز مجوز افتتاح خطلوله گاز نورد استریم۲ از روسیه را به حالت تعلیق درآورده است.
اقدامات مالی
کشورهای غربی، برای جلوگیری از دسترسی به ذخایر ۶۳۰ میلیارد دلاری(۴۷۰میلیارد پوندی) روسیه، داراییهای بانک مرکزی این کشور را توقیف کردهاند. اقدامات مالی دیگری که علیه روسیه در پیش گرفته شده:
تعدادی از بانکهای روسی از دسترسی سیستم «سوئیفت» محروم شدهاند. این کار دریافت هزینههای صادرات انرژی را برای روسیه با تاخیر مواجه میکند.
تحریمها دیگر بریتانیا عبارتند از:
اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرده که ۷۰درصد از بانکهای روسیه و شرکتهای کلیدی دولت روسیه را در تیررأس تحریمها قرار خواد داد.
تحریم افراد
تحریم هایی علیه رهبران ثروتمند موسوم به «الیگارش» وضع شدهاست. افرادی که نسبتهای نزدیکی با کرملین دارند.
بریتانیا ۷ میلیاردر روسی، از جمله «رومن آبراموویچ» مالک باشگاه چلسی را تحریم کردهاست. داراییهای این افراد توقیف و سفرهای آنها با محدودیتهایی روبهرو شدهاست.
رومن آبراموویچ، مالک باشگاه چلسی قصد فروش تیم باشگاه را داشت.بریتانیا، همزمان با اتحادیه اروپا و ایالات متحده، ۳۸۶ عضو از پارلمان روسیه را نیز تحریمکردهاست. داراییهای «ولادیمر پوتین» و وزیر امور خارجهاش «سرگی لاورف» نیز در آمریکا، انگلیس، اروپا و کانادا بلوکه شدهاست. بریتانیا فروش «ویزای طلایی» را نیز که که به ثروتمندان روس امکان دریافت اقامت انگلیس میداد محدود کردهاست.
مراودات اقتصادی و سفر
بریتانیا، اتحادیه اروپا، ایالات متحده و دیگر کشورها محدودیتهایی را برای ارسال کالاهایی با کاربرد دوگانه به روسیه اعلام کردهاند. یعنی اقلامی که میتوانند همزمان هدف غیرنظامی و نظامی داشته باشند؛ مثل مواد شیمیایی و لیزر. اتحادیه اروپا همچنین قصد دارد توسعه پالایشگاههای نفتی روسیه را غیرممکن کند. همچنین فروش هواپیما و تجهیزات به خطوط هوایی روسیه را ممنوع میکند. عبور تمامی پروازهای روسیه از حریم هوایی آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا و کانادا نیز ممنوع شدهاست. بریتانیا نیز پرواز جتهای خصوصی اجاره شده توسط روسها را ممنوع کرده است.
کمپانیهای جهان چه میکنند؟
شرکتهای بینالمللی از جمله مک دونالد، کوکاکولا و استارباکس کسبوکار در روسیه را به حالت تعلیق درآوردهاند. تعداد این شرکتها هر روز در حال افزایش است. «آنا مکدونالد»، مدیر صندوقی در شرکت سرمایهگذاری «آماتی گلوبال» میگوید علت واکنش شرکتها این بوده که سهامداران تمایلی به تولید سود مالی در روسیه ندارند.
واکنش روسیه به این تحریمها چه بودهاست؟
دولت «پوتین» صادرات بیش از ۲۰۰ کالا را، از تولیدات مخابراتی و دارویی تا خودرو و کالاهای کشاورزی و الکتریکی، تا پایان سال ۲۰۲۲ ممنوع کردهاست. همچنین برای جلوگیری از کاهش ارزش روبل، نرخ بهره اصلی خود را بیش از دو برابر افزایش دادهاست. علاوه بر این، پرداخت سود به سرمایه گذاران خارجی را که اوراق قرضه دولتی دارند مسدود کرده و شرکتهای روسی را از پرداخت سود به سهامداران خارج از روسیه منع میکند. دولت روسیه از فعالیت سرمایهگذاران خارجی که میلیاردها دلار سهام و اوراق قرضه روسیه را در اختیار دارند جلوگیری کرده و فروش این سهام را نیز ممنوع اعلام کردهاست. همچنین هشدار داده که ممکن است در واکنش به تحریم های نفتی، عرضه گاز را نیز به کلی قطع کند.
روسیه پس از آمریکا و عربستان سعودی سومین تولیدکننده بزرگ نفت دنیا است. از حدود ۵میلیون بشکه نفت خامی که در روز صادر میکند، بیش از نیمی از آن روانه اروپا میشود. واردات از روسیه ۸درصد از کل تقاضای نفت خام بریتانیا را تامین میکند. ایالات متحده به میزان کمتری به نفت روسیه متکی است و حدود 3 درصد از نفت مورد نیازش از روسیه وارد میشود.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟